Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το νέο «Εξοικονομώ»!   Μάθετε περισσότερα εδώ

70% επιδότηση με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έρχεται από τον Σεπτέμβριο

Αρχική / Άρθρα / 70% επιδότηση με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έρχεται από τον Σεπτέμβριο

Με τον ερχομό του νέου μήνα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πραγματοποίηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος θα δοθούν 61 εκατ. ευρώ, τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν περίπου σε 6.000 νοικοκυριά, τα οποία θα ωφεληθούν. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε και πέρσι με το αντίστοιχο πρόγραμμα, που κάλυψε τότε (β εξάμηνο 2016) με 75 εκατ.ευρώ, περισσότερους από 8.500 δικαιούχους. Συνολικά, λοιπόν, με αυτά τα δύο προγράμματα θα δοθεί η δυνατότητα για την υλοποίηση ενεργειακών παρεμβάσεων σε σπίτια-νοικοκυριά άνω των 15.000″.

Τι σημαίνει όμως με απλα λόγια “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤΟΙΚΩΝ”

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης έως 70% για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Τα περισσότερα Ελληνικά κτίρια λόγω παλαιότητας και έλειψη ενσωμάτωσης σύγχρονης τεχνολογίας, είναι αρκετά ενεργοβόρα, με απλά λόγια, δαπανώνται πολλά χρήματα για την θέρμανση, την ψύξη ακόμα και την ηχομόνωση. Τα περισσότερα κτίρια αντιμετωπίζουν τα παρακάτω θέματα:

 • Μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,

 • Παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),

 • Ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,

 • Μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,

 • Ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

Έτσι προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ΤΡΕΧΕΙ” το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Τι καλύπτει όμως το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ?

Για ποιες εργασίες μπορώ να χρηματοδοτηθώ;


Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

 • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

 • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).
  Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία.

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα κάλυψης μιας συγκεκριμένης δαπάνης:

ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Αν θα θέλαμε να δουμε συνοπτικά τα οφέλη από την αναβάθμιση των κουφωμάτων μας, θα αναφέραμε τα ακόλουθα:

 1. Εξοικονόμηση χρημάτων:

Αντικατάσταση των παλιών σας κουφωμάτων είναι επένδυση όχι άσκοπη ούτε σπατάλη. Αντικαθιστώτας τα παλιά κουφώματα σας με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου της Alumil μπορείτε να εξοικονομήσετε σε ένα διαμέρισμα 90 m2, έως και 1100 €/έτος από τα έξοδα θέρμανσης του σπιτιού, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες το ποσό από την ψύξη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 200 €/έτος.

Επιπλέον σας προφυλάσσουν από την ηχορύπανση η οποία θεωρείται επιβλαβής για την υγεία σας, αυξάνοντας το στρες και δημιουργώντας προβλήματα ύπνου. Οι ηχομονωτικοί υαλοπίνακες είναι η λύση αφού απομονώνουν τον υπερβολικό θόρυβο και τις βλαβερές συνέπειές του. Για όλους τους παραπάνω λόγους επενδύστε κάποια επιπλέον χρήματα στους υαλοπίνακες του σπιτιού σας και κυρίως των υπνοδωματίων, διότι αυτή η επένδυση θα σας ακολουθεί καθημερινά και για πάντα. 

 1. Ασφαλίστε την περιουσία σας

Σε μια εποχή που μαστίζεται από κλοπές και διαρρήξεις, τα νέα κουφώματα αλουμινίου, είναι σε θέση να σας προσφέρουν ασφάλεια καθώς δίνουν μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτόν τον τομέα, με δεκάδες λύσεις ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας που θέλετε να έχετε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διαρρήκτες ασφαλίζοντας την περιουσία σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δείτε λύσεις για να αυξήσετε την ασφάλεια κουφωμάτων. 

 1. Αυξήστε την τιμή μεταπώλησης η ενοικίασης.

Τα νέα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου αυξάνουν την τιμή μεταπώλησης ενός διαμερίσματος και είναι πλέον προαπαιτούμενο για κάθε υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή. Με τα νέα ενεργειακά κουφώματα γλυτώνει αρκετά χρήματα σε θέρμανση και το διαμέρισμα γίνεται πιο ελκυστικό. Επιπροσθέτως έχουμε καλύτερο ενεργειακό πιστοποιητικό που πλέον είναι απαραίτητο.

Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στην επιλογή σωστών κουφομάτων”

Η ALUMIL, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει προηγμένα θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου για αρχιτεκτονικές εφαρμογές, με γνώμονα το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Τα κουφώματα της ALUMIL κατατάσσονται στις υψηλότερες κατηγορίες απόδοσης βάσει Ευρωπαικών και Διεθνών προδιάγραφών. Τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλιματική ζώνη της Ελλάδας καθώς καλύπτουν τα όρια θερμομόνωσης που θέτει ο Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων).