Σαφώς όταν αναφερόµαστε στη σύγκριση των κουφωµάτων αλουµινίου µε συναφή υλικά ,εννοούµε τη σύγκριση του µε τα πλαστικά και τα ξύλινα κουφώµατα. Το γεγονός ότι το αλουµίνιο έχει χαρακτηριστεί ως το υλικό του 20ου αιώνα και ίσως και του αιώνα που διανύουµε σαν ένα από τα πιο πολύτιµα υλικά, δεν είναι τυχαίο, αφού διαθέτει ιδιότητες που το καθιστούν ως το ιδανικό υλικό για τις κατασκευές στις οποίες προσδίδει αποδοτικότητα, ανθεκτικότητα, ποιότητα και λειτουργικότητα.
Είναι δύσκολο να απαριθµήσεις τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήµατα ενός υλικού, δεδοµένου ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας της επιστήµης και η συνεχή χρήση του προσθέτουν καινούργια θετικά στοιχεία στο προϊόν. Θεωρώ ότι όλοι που βρισκόµαστε εδώ πιστεύουµε, ότι το αλουµίνιο συγκρινόµενο µε τα ανταγωνιστικά υλικά έχει σαφώς περισσότερα πλεονεκτήµατα και υπερτερεί έναντι των άλλων λαµβάνοντας βέβαια σοβαρά υπόψιν τις κλιµατολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας µας. Αρκεί να µπορούµε να το αποδεικνύουµε και να επιχειρηµατολογούµε όταν έχουµε απέναντί µας ένα υποψήφιο πελάτη. Θα αναφέροµαι συχνότερα στη σύγκριση αλουµινίου PVC αφού πιστεύω ότι για τα ξύλινα κουφώµατα υπάρχει µερίδα ανθρώπων που τα προτιµάει και είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν ακριβότερα για πολυτελείς κατασκευές και να επιβαρυνθούν και το κόστος συντήρησης.
ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ Ι∆ΙΟΤΗΤΕΣ
Οι µηχανικές ιδιότητες αφορούν στην αντίσταση που ένα υλικό παρουσιάζει όταν υπόκειται σε εξωτερικές πιέσεις. Είναι πολύ σηµαντικές γιατί µπορεί να προκαλέσουν παραµορφώσεις τέτοιου βαθµού ,ώστε να τροποποιηθεί η αρχική φόρµα του στοιχείου Το αλουµίνιο σαν µέταλλο έχει µεγαλύτερες αντοχές σε σχέση µε το πλαστικό. Τα προφίλ του αλουµινίου παρουσιάζουν µεγάλη ακρίβεια διαστάσεων και έτσι επιτυγχάνεται στεγανότητα των στοιχείων κουφωµάτων που εφάπτονται µεταξύ τους. Η ακρίβεια των διαστάσεων παραµένει αναλλοίωτη µε την πάροδο του χρόνου.
Χαρακτηριστικά η κάµψη ενός προφίλ από PVC σε όµοιες συνθήκες είναι 23 φορές µεγαλύτερη από εκείνη του προφίλ αλουµινίου και γι αυτό το λόγο προσφεύγουν σε εσωτερικές µεταλλικές ενισχύσεις. Παρατηρούµε λοιπόν ότι σε µεγάλα κατασκευαστικά έργα µε υψηλές προδιαγραφές δεν προτιµάται το πλαστικό ως υλικό. Η αντοχή των ξύλινων κουφωµάτων είναι ικανοποιητική.
ΘΕΡΜΟΗΧΟΜΟΝΩΣΗ-∆ΙΑΒΡΩΣΗ
Όπως είναι γνωστό το συνθετικό υλικό είναι κακός αγωγός της θερµότητας και γι΄αυτό το λόγο είναι θερµοµονωτικό υλικό σε αντίθεση µε το αλουµίνιο που είναι πολύ καλός αγωγός της θερµότητας. Τον τελευταίο καιρό η τεχνολογία του αλουµινίου έχει προχωρήσει αρκετά σε ότι αφορά τα θερµοδιακοπτόµενα κουφώµατα παρέχοντας άριστα αποτελέσµατα θερµοµόνωσης και ηχοµόνωσης. Αυτό που πρέπει να πούµε όµως είναι ότι η θερµοηχοµόνωση ενός κουφώµατος εξαρτάται βασικά από τον τύπο του τζαµιού, αφού το γυαλί αντιπροσωπεύει το µεγαλύτερο µέρος ενός κουφώµατος. Πολύ σηµαντικό ρόλο έχει και η ποιότητα των υλικών που χρησιµοποιούνται – όπως περιµετρικά λάστιχα, βουρτσάκια, νεροχύτες κ.λ.π-. Αλουµίνιο και PVC έχουν εξαιρετική αντοχή στην ατµοσφαιρική διάβρωση. Ιδιαίτερα στο αλουµίνιο η καλή ποιότητα βαφής αυστηρών προδιαγραφών προσδίδουν επιπλέον προστασία λόγω της αδράνειας. Η αντοχή του ξύλου στην υγρασία κρίνεται µέτρια.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Τα πρώτα συστήµατα αλουµινίου της δεκαετίας 60 και 70 αποτελούνταν από απλές διατοµές µε µικρές ποιοτικές απαιτήσεις. Όµως η φύση και οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουµινίου έδωσαν την ευχέρεια στους κατασκευαστές να δηµιουργήσουν όµορφα και έξυπνα συστήµατα. Στον τοµέα αυτό οι έλληνες σχεδιαστές µπορούν να χαρακτηρισθούν ως πρωτοπόροι και έδωσαν τη δυνατότητα στις εταιρίες να προσφέρουν εξίσου ανταγωνιστικά προϊόντα µε τις επιχειρήσεις του εξωτερικού και πολλές φορές καλύτερα. Τα προφίλ αλουµινίου έχουν 2 τρόπους φινιρίσµατος, την Ανοδίωση και την Ηλεκτροστατική βαφή. Ειδικότερα η Η/Β δίνει το πλεονέκτηµα επιλογής εκατοντάδων χρωµατισµών και της ποικιλίας σε επίπεδο γυαλάδας και υφής του χρώµατος (σαγρέ, µεταλλικό). Παράλληλα οι νέες βαφές αλουµινίου σε αποµίµηση ξύλου εξασφαλίζουν µια ακόµη επιλογή αισθητικής προσφέροντας πιστή απόδοση του ξύλου και εµφάνιση οξιάς , καρυδιάς, µαονιού, κ.λ.π. Από την άλλη τα συνθετικά κουφώµατα έχουν το χρωµατισµό εξαρχής στη µορφή της πρώτης ύλης του πλαστικού σε κόκκους πριν τη διέλαση τους. Έτσι αποκλείεται η επέµβαση στο χρωµατισµό µετά τη διέλαση τους και γιαυτό το λόγο εξηγείται η πολύ περιορισµένη γκάµα χρωµάτων των συνθετικών κουφωµάτων . Το πλεονέκτηµα των ξύλινων κουφωµάτων είναι ότι προσδίδει την αίσθηση της ζεστασιάς στο χώρο, αλλά συνδέεται από αρκετά µειονεκτήµατα αφού είναι ένα οργανικό υλικό που χρειάζεται συνεχή συντήρηση. Στη εποχή που διανύουµε τα ειδικά χρώµατα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στη ζήτηση τους, πράγµα που ισχυροποιεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα του αλουµινίου έναντι του πλαστικού, φυσικά δυνατότητα ανοδίωσης στο πλαστικό δεν υπάρχει. Να θυµίσω ότι πριν από µερικά χρόνια η αναλογία λευκού µε ειδικά χρώµατα ήταν 95% µε 5% και τώρα έχει φτάσει 70% 30% και µε τάσεις για 50 – 50.
∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
Το αλουµίνιο προσφέρει στους µηχανικούς και αρχιτέκτονες µεγάλη ευελιξία σχεδιασµού και τη δυνατότητα να το χρησιµοποιούν σε οποιαδήποτε ανοίγµατα χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισµός σχήµατος και λειτουργίας. Η υψηλή µηχανική αντίσταση που χαρακτηρίζει το αλουµίνιο επιτρέπει την κατασκευή υαλοπετασµάτων σε κτίρια υψηλών προδιαγραφών , κάτι που δεν ισχύει µε το PVC , όπου οι αντοχές του δεν επιτρέπουν τη δηµιουργία τέτοιου τύπου κατασκευών. Όπως επίσης και τη κατασκευή συρόµενων κουφωµάτων που είναι αρκετά διαδεδοµένα στην ελληνική αγορά.
ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ)
Τα σηµερινά συστήµατα κουφωµάτων θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο χρόνο και να θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη συντήρηση. Είναι γνωστό πως τα πλαστικά είχαν περιορισµένη αντοχή στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και ιδιαίτερα στο φάσµα των υπεριωδών ακτινών (UV) και είναι πολύ πιθανόν να κιτρινίσει σε περιοχές µε έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Στη χώρα µας και γενικότερα στις µεσογειακές χώρες ,όπου η ηλιοφάνεια είναι µεγάλη και η θερµοκρασία υψηλή µε έντονες διακυµάνσεις , η χρήση συνθετικών κουφωµάτων προβληµατίζει τους αρχιτέκτονες και τους µηχανικούς , µε αποτέλεσµα το αλουµίνιο να αναδεικνύεται ως η καλύτερη περίπτωση για τα κουφώµατα. Τα δε ξύλινα κουφώµατα από τη φύση τους φθείρονται εύκολα και χρειάζεται περιοδική συντήρηση, σχεδόν κάθε χρόνο απαιτείται λείανση και βάψιµο , διαδικασίες αρκετά χρονοβόρες και κοπιαστικές.
ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Είναι προφανές ότι το αλουµίνιο υπερτερεί στον τοµέα αυτό αφού το PVC όπως οι περισσότερες πλαστικές ύλες είναι εύφλεκτες και καίγονται παράγοντας τοξικούς καπνούς. Τα κράµατα αλουµινίου έχουν σηµείο τήξης µεταξύ 600 και 660 βαθµούς Κελσίου . Όταν λοιπόν το αλουµίνιο βρεθεί σε περιβάλλον φωτιάς που διαρκεί , τότε εφόσον η θερµοκρασία του µετάλλου ξεπεράσει το σηµείο τήξεως το αλουµίνιο θα αρχίσει να λειώνει (και όχι να καίγεται). Επίσης όταν το αλουµίνιο βρεθεί σε φωτιά η µεγάλη του θερµική αγωγιµότητα βοηθάει στη γρήγορη αποµάκρυνση µεγάλων ποσών θερµότητας από τη φλόγα κρυώνοντας το περιβάλλον και περιορίζοντας τα πολύ ζεστά σηµεία.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε µια εποχή που θεωρώ ότι όλοι µας είµαστε ευαισθητοποιηµένοι σε θέµατα υγείας, τα πλαστικά κουφώµατα περιέχουν την τοξική ουσία µόλυβδο, που θεωρείται επικίνδυνη για την δηµόσια υγεία . ∆εν σας κρύβω ότι υπάρχουν χώρες όπως η ∆ανία που απαγορεύουν µε νόµο την χρησιµοποίηση των πλαστικών κουφωµάτων στις οικοδοµές αφού θεωρούνται επικίνδυνα προϊόντα για την υγεία των πολιτών και για την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα το αλουµίνιο χαρακτηρίζεται ως πράσινο µέταλλο που σέβεται το περιβάλλον ,αφού ανακυκλώνεται 100% µε αποτέλεσµα να µην ενέχει κινδύνους για την υγεία του πλανήτη. Βέβαια το συγκεκριµένο πλεονέκτηµα χρησιµοποιείται και σαν πλεονέκτηµα στα πλαστικά κουφώµατα σε µια πρόσφατη καµπάνια ενηµέρωσης. Αυτό που δεν αναφέρεται όµως είναι ότι σήµερα το ποσοστό του PVC που ανακυκλώνεται είναι µικρότερο του 1% αφού δεν αποτελεί συµφέρουσα οικονοµική λύση . Επιπρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον οικολογικό χαρακτήρα του αλουµινίου είναι η χαµηλή τοξικότητα. ∆εν έχει αρνητικές επιδράσεις στο εργασιακό περιβάλλον όπου παράγεται το κούφωµα. Οι οδηγίες της ΕΕ για ενεργειακή απόδοση των κτιρίων έχουν αρκετά ξεκάθαρους στόχους, περιλαµβάνουν νέες αντιλήψεις και θα έχουν θετική επίδραση στον κλάδο καθώς το αλουµίνιο µπορεί να πετύχει µείωση στην κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια έως 30%
TIMH – ΚΟΣΤΟΣ
Η τιµή αποτελεί το βασικό παράγοντα απειλής της κυριαρχίας του αλουµινίου έναντι του PVC. Πρόκειται όπως προείπα για δύο διαφορετικά υλικά µε διαφορετικές τιµές µε το πλεονέκτηµα αυτή τη φορά να γέρνει υπέρ του πλαστικού. Θεωρώ ότι η συντριπτική µερίδα των ανθρώπων επιλέγουν το πλαστικό λόγω καλύτερης τιµής ή λόγω άγνοιας. Αντίθετα τα ξύλινα κουφώµατα επιλέγονται λόγω του γεγονότος ,ότι πολλοί πιστεύουν ότι προσφέρουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα και µερικές φορές οι κάτοικοι κάποιων παραδοσιακών οικισµών και νησιών είναι υποχρεωµένοι να χρησιµοποιούν ξύλινα κουφώµατα. Πάντως η διαφορά τιµής του καλού ευρωπαϊκού πλαστικού κουφώµατος και του αλουµινίου δεν είναι µεγάλη. Απλά η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί µε αρκετά χαµηλής ποιότητας PVC που δεν θα αργήσουν να δείξουν ξανά τα προβλήµατά τους. Επίσης θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψιν και το κόστος συντήρησης και η αντοχή του προϊόντος.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Εκτός της τιµής, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του τύπου κουφώµατος έχει η ποιότητα κατασκευής, και παρόλο που έχει αποδειχτεί ότι το αλουµίνιο είναι πλέον κατάλληλο υλικό για εξωτερικά κουφώµατα στις κλιµατολογικές συνθήκες στην Ελλάδα µερικές φορές η ποιότητα κατασκευής και η τοποθέτηση του κουφώµατος να µην είναι οι πλέον κατάλληλες και αποτελεί δυσφήµηση για το προϊόν. Τελικά τι πρέπει να κάνουµε για να γίνουµε πιο ανταγωνιστικοί …. Μια εύκολη λύση θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να λάβει αντίστοιχη απόφαση µε αυτή της ∆ανίας για κατάργηση των PVC στις οικοδοµές. Επειδή όµως σήµερα µε ευχές και ελπίδες δεν επιβιώνουν οι επιχειρήσεις ας δούµε τι µπορούµε να κάνουµε πιο άµεσα για να διατηρήσουµε την ηγετική θέση του αλουµινίου στην ελληνική αγορά .
Πηγή : Απόσπασµα οµιλίας κ. Α. Τσιάρα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Αλουµίνιο κατασκευές & προϊόντα»