«Που ωφελεί η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων; Μάθετε περισσότερα εδώ

Ενεργειακά Κουφώματα Alumil – για εξοικονόμηση χρημάτων

Ο νέος τρόπος ζωής και το υψηλό ενεργειακό κόστος ψύξης και θέρμανσης επιβάλλουν πλέον τη χρήση κουφωμάτων με υψηλή τεχνογνωσία και αισθητική. Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε αποφασίσει να αντικαταστήσετε τα κουφώματα σας, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε στην επιλογή των κουφωμάτων και είναι απολύτως φυσιολογικό!

 

Τα Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι ευρέως γνωστά στην αγορά ως «Ενεργειακά» κουφώματα αλουμινίου. Στην ουσία, αυτό που ξεχωρίζει τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα από τα συμβατικά προφίλ αλουμινίου είναι η χρήση ειδικού μονωτικού υλικού (συνήθως πολυαμιδίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας) που ξεχωρίζει τα προφίλ των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση. Η θερμομόνωση των κουφωμάτων (συντελεστής θερμοπερατότητας) μετριέται σε W/m2k, και στην ουσία ο αριθμός αυτός ορίζει την ποσότητα θερμότητας (σε Watt), ανά μονάδα χρόνου που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1m2, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (μέσα – έξω) είναι 1 βαθμός (1o C).

Ένα κούφωμα αλουμίνιου, όμως, δεν αποτελείται μόνο από το προφίλ του αλουμινίου, αλλά και από το τζάμι (υαλοπίνακα). Τα δύο αυτά υλικά, υαλοπίνακας και προφίλ αλουμινίου, έχουν διαφορετικούς συντελεστές (διαφορετική θερμομόνωση – θερμοπερατότητα). Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του προφίλ αλουμίνιου ονομάζεται Uf (U Frame – πλαίσιο) και ο συντελεστής του υαλοπίνακα Ug (U Glass -τζάμι). Ωστόσο, αυτό που μας δίνει πραγματικά να καταλάβουμε τη θερμομόνωση του κουφώματος είναι ο συντελεστής Uw (U window-παραθύρου) που αναφέρεται στο σύνολο του κουφώματος, ακριβώς γιατί ο υαλοπίνακας και το προφίλ του κουφώματος, καταλαμβάνουν διαφορετική επιφάνεια κάθε φορά ανάλογα με τη διάσταση του κουφώματος (παράθυρο μπάνιου, μπαλκονόπορτα κλπ). Ο κάθε κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου είναι υποχρεωμένος να σας αναφέρει τον συντελεστή θερμομόνωσης (συντελεστή θερμοπερατότητας ή θερμικής αγωγιμότητας) κάθε παραθύρου σας.

 

Γιατί να επιλέξω θερμομονωτικά κουφώματα? 

Έχοντας μη-θερμομονωτικά κουφώματα, ξοδεύετε τουλάχιστον 40% περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη!!! Πως μπορείτε να αποφύγετε τις μεγάλες απώλειες ενέργειας? Μέσω θερμοδιακοπής, η οποία εξασφαλίζεται με τη χρήση ειδικών υαλοενισχυμένων πολυαμιδίων εντός των προφίλ αλουμινίου. Η θερμοδιακοπή στα κουφώματα δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα ειδικό υλικό που παρεμβάλλεται μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής επιφάνειας του πλαισίου. Έτσι υπάρχει θεαματική επίδραση στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το θερμομονωτικό κούφωμα απομονώνει αποτελεσματικά το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας τη μεταφορά θερμότητας. Έχοντας επιλέξει θερμομονωτικό κούφωμα, θα αναρωτηθείτε βέβαια πως μπορεί να είστε σίγουροι ότι τα κουφώματά σας είναι όντως θερμομονωτικά.
Στα κουφώματα αλουμινίου είναι ορατή η θερμοδιακοπή στο πλάι του φύλλου και της κάσας.  Αντίστοιχα, υπάρχει πολυαμίδιο που δημιουργεί θερμοδιακοπή και στην κάσα και μπορείτε να δείτε κάτω από το κεντρικό λάστιχο, σηκώνοντάς το.

 

Τι πρέπει να προσέξετε στην αντικατάσταση κουφωμάτων? 

Η επιλογή των κουφωμάτων αποτελεί επιλογή ζωής και για το λόγο αυτό, συνιστάται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε δυσάρεστα αποτελέσματα.
Μην αλλάζετε απλώς την υάλωση σε υπάρχοντα μη-θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου όταν σας το προτείνουν. Αλλάξτε όλο το κούφωμα ούτως ώστε να αποφύγετε το φαινόμενο της υγροποίησης, δηλαδή της συμπύκνωσης υδρατμών.
Επειδή το αλουμίνιο ως μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας, πολλές φορές βλέπουμε στο προφίλ του κουφώματος να δημιουργούνται υδρατμοί και υγρασία λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Ιδιαιτέρως το χειμώνα, παρατηρείται το φαινόμενο της συγκέντρωσης και υγροποίησης των υδρατμών, στις κρύες επιφάνειες των τζαμιών. Τα θερμομονωτικά κουφώματα αποτελούν την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 

Γιατί είναι σημαντικό να τοποθετήσετε ενεργειακά τζάμια;

Τη μεγαλύτερη επιφάνεια του κουφώματος καταλαμβάνει ο υαλοπίνακας, με αποτέλεσμα η επιλογή του να χρήζει μεγάλης προσοχής. Οι υαλοπίνακες διακρίνονται σε συμβατικούς και ενεργειακούς, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά την θερμoμόνωση. Η συνένωση δύο μονών υαλοπινάκων, με παρεμβολή ενός αποστάτη και με την πλήρωση αέρα ή ευγενών αερίων, δημιουργεί το διπλό τζάμι.
Φανταστείτε ότι, χάρη στη τεχνολογική πρόοδο, πλέον μπορεί να τοποθετηθεί και τριπλό τζάμι στα προηγμένα συστήματα αλουμινίου, ο οποίος προσφέρει εκπληκτικά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και ασφάλειας! Η χρήση νέων ενεργειακών υαλοπινάκων προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω καλύτερης ηχομόνωσης και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων χάρη στη μείωση των ενεργειακών αναγκών.

 

Τι πρέπει να προσέξετε κατα την τοποθέτηση των κουφωμάτων;

Τελευταία αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια! Κατά την τοποθέτηση, δεν πρέπει τα ενεργειακά σας κουφώματα να έρχονται σε άμεση επαφή με την τοιχοποιία ή το πάτωμα καθώς έτσι αναιρείται η θερμομόνωση. Ανάμεσα στο κούφωμα και την τοιχοποιία ή το πάτωμα, θα πρέπει να τοποθετούνται πλαστικοί τάκοι ή ειδικά ελαστικά περιμετρικά για να διατηρούμε τη θερμομονωτική ιδιότητα του κουφώματος. Τέλος, όλοι οι αρμοί θα πρέπει να σφραγίζονται με σιλικόνη.

Να έχετε υπόψη ότι όλες οι λεπτομέρειες που αναφέραμε για τα ενεργειακά κουφώματα είναι πολύ σημαντικές και αποτελούν βασική παράμετρο για την βελτίωση και την πιστοποίηση της ενεργειακής ταυτότητας ενός σπιτιού.

 

(πηγή: www.allagikoufomaton.gr)