«Που ωφελεί η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων; Μάθετε περισσότερα εδώ

Ευοίωνο το μέλλον για τον κλάδο των κουφωμάτων για την επόμενη δεκαετία!

Ο κλάδος των κουφωμάτων θα έχει τις μεγαλύτερες ωφέλειες από το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –  ΑΥΤΟΝΟΜΩ, που από τις αρχές του 2021 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί και αφού οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο ότι στα σχετικά μέχρι σήμερα προγράμματα των προηγούμενων «εξοικονομώ», το 80%  περίπου των κονδυλίων κατευθύνοντο προς τις αντικαταστάσεις κουφωμάτων, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο με το νέο πρόγραμμα θα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων σε 50 χιλ. κατοικίες και θα διατίθεται ένα κονδύλι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις, συν ιδιωτική συμμετοχή), δηλαδή 12 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Αν υπολογίσουμε δε και τα παράλληλα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί για τα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις, το αντίστοιχο ποσό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με την εισαγωγική έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την ενεργοποίηση του προγράμματος, θα υπάρξει ισχυρή κινητοποίηση της αγοράς για την υλοποίηση επενδύσεων σε κτιριακά υποδομών, στήριξη κατασκευαστικού κλάδου και των κλάδων εγχώριων παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που θα αποφέρει ποσά μεγαλύτερα από 3,4 δισ. ευρώ αύξηση του εισοδήματος των σχετικών εργαζόμενων ως το 2030, καθώς και δημιουργία 22 χιλιάδων και πλέον νέων θέσεων εργασίας.

Ωφελημένος και ο κλάδος της διέλασης

Ωφελημένος σε μεγάλο βαθμό θα είναι φυσικά και ο κλάδος της διέλασης, οι πωλήσεις του οποίου στην ελληνική αγορά αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022 να φθάσουν σχεδόν τα επίπεδα του 2010, στην έναρξη δηλαδή της κρίσης.

Το γράφημα που δημοσιεύουμε παρακάτω, προέρχεται από μία σχετική ανάλυση του κλαδικού περιοδικού aluminium magazine που θα δημοσιευθεί στην έκδοση Σεπτεμβρίου, και σε αυτό αποτυπώνεται η εξέλιξη των πωλήσεων οικοδομικού προφίλ στην ελληνική αγορά από το 2010. Οι 58 χιλ. τόνους προφίλ που διετέθησαν το 2010, έφθασαν τους 19 χιλ. τόνους το  2015 στην κορυφή της κρίσης και από το 2016 άρχισε η αναστροφή της πτωτικής αυτής πορείας, για να φθάσουμε τους 35 χιλ. τόνους το 2019 με την εξέλιξη του «εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Με μία μικρή αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων λόγω της πανδημίας το 2020, εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 οι πωλήσεις οικοδομικού προφίλ θα αγγίξουν τους 54 χιλ. τόνους, με προβλεπόμενη αύξηση 10-15% ετησίως για το διάστημα μετά το 2022.

Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –  ΑΥΤΟΝΟΜΩ θα «τρέξει» σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, διότι έστω και μία μικρή καθυστέρηση θα επεκτείνει δυσμενώς για όλη την αγορά την αναβλητικότητα που ήδη υπάρχει και σήμερα, αφού αυτή την εποχή – και λόγω της πανδημίας – κανείς δεν προχωρά σε αντικατάσταση κουφωμάτων περιμένοντας το πρόγραμμα!..

Αναδημοσίευση από alunet.gr