«Που ωφελεί η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων; Μάθετε περισσότερα εδώ

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Αν και η ευθύνη για την αντιμετώπιση της τοξικής απειλής και την προώθηση των εναλλακτικών λύσεων βαραίνει κυρίως τις κυβερνήσεις, τους διακρατικούς οργανισμούς και τις βιομηχανίες, μπορείς κι εσύ να συμβάλεις ουσιαστικά σε αυτό ξεκινώντας από το σπίτι σου. Προσπάθησε όσο μπορείς να αποφύγεις ιδιαίτερα τοξικές ουσίες ή ενώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες δες τις σελίδες “Σπίτι χωρίς PVC” και το “Τοξικά στο σπίτι”

  • Ξεκίνα με τα πλαστικά. Μακριά λοιπόν από τα προϊόντα βινυλίου, γνωστά και σαν χλωριωμένα πλαστικά ή πιο απλά PVC. Ο κατάλογος των προϊόντων είναι τεράστιος (από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια νερού μέχρι πλαστικά έπιπλα, κουρτίνες και κουφώματα). Απόφυγε με κάθε τρόπο τα επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια από PVC.
  • Στα καθαριστικά γενικής χρήσης προτίμησε αυτά που περιέχουν ενώσεις του οξυγόνου, το πράσινο σαπούνι ή ξύδι και μη χρησιμοποιείς τα προϊόντα καθαρισμού με βάση το χλώριο (όπως η χλωρίνη).
  • Προτίμησε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση με χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου. Ζήτησε χαρτί με τη σήμανση TCF (Total Chlorine Free).
  • Χρησιμοποίησε ορυκτές βαφές, υδατοδιαλυτές φυσικές βαφές ή χρώματα στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μια μαργαρίτα με αστέρια) ή το αντίστοιχο οικολογικό σήμα των ΗΠΑ (green seal).
  • Προτίμησε βιολογικά προϊόντα. Για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται τοξικά φυτοφάρμακα.